ELS AMBIENTS DE LLIURE CIRCULACIÓ

Per tal de potenciar l’interès dels nostres infants i acompanyar-los amb els seus aprenentatges hem introduït durant unes hores a la setmana els ambients de lliure circulació.

Els ambients són entorns estimulants on els infants es poden moure lliurement, escollir i desenvolupar-se de forma natural en relació als seus interessos i motivacions. Són espais que respecten la diversitat, que tenen en compte en tot moment el ritme individual de cada un d’ells.

Els infants  circulen per  les diferents estances que deixem obertes amb els respectius ambients i  són ells mateixos que escullen en quin espai volen estar.  Quan es cansen poden marxar i tranquil·lament anar buscar un nou ambient que els motivi més.

Els ambients es classifiquen en:

L’ambient de l’experimentació:

Dins aquest ambient englobem diferents recursos, disciplines i contextos.

L’espai de l’art: Un racó preparat per tal que els infants puguin experimentar i desenvolupar a través de diferents tècniques,  materials i suports variats la seva basant més creativa.

L’espai de la plastilina o el fang. Racons pensats per treballar en petit grup i potenciar la motricitat fina.

L’espai dels gomets. Potenciant el treball óculo-manual i conceptes matemàtics com fer seriacions.  Els infants s’entretenen enganxant gomets en un espai preparat i prou ample perquè puguin estar en grup.

Calaix d’experimentació: un calaix ple d’algun material que anem variant i a on els infants poden treballar conceptes matemàtics a partir de les observacions i manipulacions que fan fent transvasaments, omplint buidant etc.

Racó de l’aigua: Un espai preparat per dos infants perquè puguin fer descobertes a mitjançant l’aigua.

Espai de construccions:  _Uns racó acollidor amb material pensat i preparat perquè puguin fer  construccions. En aquest racó hi ha material de gran valor com la Torra rosa de Montessori, L’arc iris de waldorf, regletes Montessori i altra material que trobem interessant.

 

Taula de llum:   La llum transforma materials comuns en extraordinaris, un simple raig de llum modifica l’espai i els colors i per tant la nostra forma de percebre les coses. Es tracta de crear, imaginar i experimentar amb objectes translúcids, opacs  o crear amb retoladors, pintures, líquids… totes les possibilitats que ens dóna la llum.

 

La caseta fosca. Espai per experimentar i vivenciar dins d’un espai fosc. Dins la caseta anem canviant el material que hi poden trobar dins. Llanternes, botons de llums colors, llum ultraviolada amb cintes blanques etc…

L’ambient del Joc simbòlic

Una estança preparada per descobrir i aprendre a través del joc simbòlic.

Caseta de nines, racó de pàrquing de cotxes , sofà amb contes…

L’ambient de psicomotricitat

Un espai preparat cada setmana en diferents propostes pensades perquè els infants puguin desenvolupar la seva capacitat psicomotriu.