L’alimentació a l’escola bressol

El moment dels àpats és un moment que requereix de molta importància a l’escola. A mig matí preparem un petit esmorzar amb fruites que cada infant ha portat. És un punt de reunida, on els nens seuen al costat de la mestra que pela i talla les diferents fruites. Sorgeix comunicació, entre la mestra cap els infants i entre ells mateixos. Tot i que aquest aperitiu no és un gran àpat, al darrera d’aquest procés hi ha un gran aprenentatge:  Els infants observen colors, textures, experimenten, descobreixen nous sabors,  decideixen quina fruita els agrada més i quina no volen, amplien llenguatge etc. a més, els ajuda a arribar a l’hora de dinar de forma més tranquil.la.

“El temps és l’element que allunya el nen de l’adult, som infants o adults bàsicament per una raó de temps.” David Alitmir

L’hora del dinar

Per nosaltres l’hora del dinar és un moment molt important del dia. Durant aquest moment s’aprenen moltes coses:

És un moment de socialització: Creem un espai familiar, acollidor i en petits grups per tal  que els nens es sentin còmodes, respectats i segurs. Quan més a gust es senti l’infant més ganes tindrà de fer i aprendre.

El nostre objectiu com educadores és que els infants gaudeixin molt d’aquest moment. Creem un espai  relaxat tenint cura dels petits detalls. Deixem que els nens siguin els protagonistes d’aquest procés. Nosaltres seiem al seu costat donant-los la seguretat que necessiten i ajudant-los en tot moment. L’infant és competent i a mesura que es fa més gran és capaç de realitzar més coses per ell sol. Nosaltres les educadores facilitem aquest temps  per ajudar-los a ser més autònoms.

L’infant  a l’escola bressol anirà fent el procés dels purés de verdures a menjar sencer. La cuina la tenim al costat de la nostra escola bressol. Està ubicada a l’escola gran, i les dues escoles queden separades però a la vegada unides per un passadís. Aquesta proximitat és la clau per mantenir un diàleg diari amb les dues cuineres. La Montse i la Llúcia són les encarregades de preparar-nos al dinar. Nosaltres les informem (consensuat amb les famílies) de l’alimentació de cada infant de forma individualitzada: introduccions de nous aliments, dietes especials etc.  El pas de purés a sòlid és un procés que es farà d’una forma gradual segons l’evolució de cada infant i sempre respectant els hàbits i  les pautes que la família faci a casa.

Els nens i les nenes tenen la capacitat de saber si tenen gana o no, si en volen més, si aquell aliment els agrada, si avui no es troben gaire bé etc. Totes aquestes qüestions es tenen en compte i es respecten al llarg del procés. Per això considerem de gran importància que la mestra-tutora estigui present en aquest àpat.

Per tal de que els infants puguin desenvolupar la seva autonomia realitzant aquesta activitat, les educadores hem creat un un projecte d’escola destinat per aquest moment.  L’hora de dinar a l’escola bressol.

Més informació sobre el projecte d’alimentació