L’EXPERIMENTACIÓ A NADONS. FONT DE DESCOBERTA

A l’escola bressol donem molta importància a l’experimentació, l’exploració, la descoberta … la investigació amb diferents materials!!

Els nadons s’inicien en l’observació i manipulació, observen el comportament dels materials, descobreixen les possibilitats dels seus sentits, els resultat de les seves accions sobre el material, experimenten sensacions i aprenen a distingir les qualitats dels diferents elements: suau, fred, brillant, dolç, salat, llefiscós, sec, humit, calent, etc.

Tal i com cita el currículum :
“La manipulació i l’experimentació amb diferents materials de la vida
quotidiana afavoreixen la construcció de les primeres relacions causals que els orienten en els seus comportaments d’exploració de l’entorn i a prendre decisions més adequades. L’organització dels espais i materials del primer cicle de l’educació infantil ha de facilitar l’acció autònoma dels infants, la possibilitat d’explorar, fer-se preguntes i aventurar possibles respostes. Compartir-ho amb les persones adultes i els altres infants assegura el procés en l’organització del pensament en les primeres edats.”

En definitiva, descobrir és conèixer alguna cosa que no es coneix, així que conèixer és més que mirar i observar i aquest esdeveniment implica que amb aquest tipus d’activitats els infants es converteixen en els protagonistes del seu propi aprenentatge.
Setmanalment es realitzen activitats d’experimentació. L’objectiu és aprofitar i potenciar les accions espontànies d’exploració a partir d’uns materials i objectes posats al seu abast per incrementar les seves capacitats per a descobrir els elements del seu entorn.

  • Experimentació amb mocadors

En un espai delimitat, es van penjar diferents mocadors en un cordill i d’altres escampats pel terra junt amb diversos coixins.

Els nens/es es mostren molt curiosos mentre exploren i estimulen els seus sentits, juguen al cu-cut, a amagar-se …

El que aconseguim amb aquest tipus d’activitats a més a més d’estimular els sentits i explorar diferents materials, és despertar el desig per moure’s i la coordinació oculo-manual.

  • Experimentació amb plomes

Activitat per explorar el propi cos, el fet de realitzar la sessió despullats fa que l’infant visqui noves sensacions en parts que sovint li queden amagades.

  • Experimentació amb sèmola

És una activitat en la qual els nens/es coneixen a partir de l’exploració i la manipulació amb diferents materials. En aquest cas ho van fer amb sèmola, però es pot fer amb cereals, puré de patata, farina etc…
Per poder experimentar farem servir:

-el propi cos.

-varis objectes: culleres, pots petits, pales petites, cons de plàstic …

A partir d’aquí els nens i nenes poden experimentar lliurement amb els elements presentats i d’aquesta manera són ells mateixos els protagonistes de les seves descobertes i aprenentatges.

El paper de l’adult és el de preparar l’espai, proporcionar els materials i posar-los al seu abast, vigilar que no hi hagi cap problema i estar present per si necessiten ajuda. Però sense controlar el joc i, el més important, deixar que ells lliurement explorin el que els vingui més de gust.

La llibertat, el desig d’investigar, la necessitat de conèixer l’entorn, de tocar, de sentir fa que sigui una experiència única per a cada infant.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *