El massatge a l’escola

A la nostra escola des de fa temps, acostumem a fer massatges a tots els infants. Ho comencem a fer des que són nadons i és una cosa tant quotidiana que quan són més grans ens els demanen ells mateixos.

El massatge estimula els seus sentits i els nodreix afectivament, a través de la pell.

Està científicament demostrat que l’amor, les carícies i la nutrició afectiva entre el nen/a i l’adult, tenen un important efecte positiu sobre el seu desenvolupament. Molts estudis revelen els beneficis d’un contacte afectiu com part integral dels primers anys de vida.

El massatge infantil és un dels més agradables i fàcils mètodes per a establir aquest primer contacte tan positiu.

 1. Perquè fer massatges?

El massatge proposa una trobada, en un espai i un temps, d’una gran qualitat entre les educadores i els infants. Facilita, entre moltes altres coses, la comunicació, el contacte,  la consciència corporal i les relacions de confiança i seguretat i un moment de plaer. El Massatge té en compte el respecte, per a saber si el nen/a ens dóna permís per a començar; i l’escolta, per a interpretar la seva resposta i acceptar-la, sigui o no la qual esperàvem.

2. Com ho fem?

 •  Mantenint el contacte visual en el moment en que es fa el massatge .
 •  Parlar amb una veu calmada i fluixa.
 •  Acaronar-lo.

El massatge proporciona sensació general de ben estar en el cos ,això fa que la relació entre el nadó i el adult  sigui cada vegada mes estreta i generi confiança a mesura que passa el temps.

3. Els beneficis

El Massatge posa en contacte als adults i als infants facilitant la interacció; estimula els sistemes neurològics, respiratori, immunològic, circulatori, gastrointestinal i endocrí ; ajuda a la relaxació i alliberament de tensions; intensifica la comunicació entre els nens i les persones del seu entorn i permet escoltar, adaptar-se i estar més en contacte amb les seves necessitats. El Massatge facilita els vincles afectius perquè inclou els elements principals per a establir-los: mirada, contacte pell a pell, somriures, sons, abraçades, olor, emissions de veu i respostes.

 • Ajuda a crear i reforçar els vincles afectius positius.
 • Alleuja el malestar produït per còlics i gasos.
 • Facilita la son del nadó.
 • Ajuda a escoltar i comprendre el plor del nadó
 • Estableix l’hàbit de la comunicació entre mares / pares i fills.
 • Reforça el sistema immunològic.
 • Ajuda a madurar el sistema nerviós.
 • Equilibra els períodes d’estimulació i relaxació.
 • Proporciona confiança i seguretat a les mares i pares.
 • Ofereix un moment de tranquil·litat.
 • Crea un moment de dedicació exclusiu.