La panera dels tresors

La panera dels tresors és una activitat d’exploració adreçada als infants de 6 a 10/12 mesos. En aquesta edat poden estar-se asseguts, però encara no es desplacen gaire del lloc.

Es tracta d’un recull especial de material (no de joguines) que podem trobar per casa, confeccionar, recuperar dels comerços o bé comprar. És necessari que sigui ric en diferents textures i materials (no hi poden faltar objectes de fusta, metall, vímet, roba, pell…) així donaran a l’infant referències precises de superfície, pes, temperatura, forma, color, olor, so, consistència etc… per tal de desenvolupar els cinc sentits.

Es tracta que amb tots els objectes puguem despertar al màxim de sentits possibles.

  • La vista: l’infant percebi el color de l’objecte, les dimensions, la brillantor, la forma, la lluminositat…
  • El so: percussió, fricció, cruixint o l’absència de so.
  • L’olor: la diversitat d’olors.
  • El gust: en aquest cas s’ha de procurar que la varietat sigui molt variada i amplia.
  • El tacte: permet  palpar la forma de l’objecte, la textura, la temperatura, el pes…

És important que dins la panera no hi hagi gaires objectes de plàstic ja que són molt pobres en textures, olors i tactes.

La importància principal és oferir als infants tota mena de materials naturals, que normalment no són donats. El propòsit és proporcionar-los la gamma més amplia que sigui possible d’experiències sensorials.

Com s’organitza ?

Aquests recull de materials es posa dins una panera de vímet. És important que aquesta panera sigui sòlida, plana i estable per tal que l’infant s’hi pugui repenjar sense que se li tombi.

Quan decidiu realitzar aquesta activitat, és important triar un lloc tranquil, càlid per tal d’afavorir la lliure exploració manipulació, concentració i atenció. Cal evitar interferències per part de l’adult. Per això, aquest haurà d’estar a una certa distància per observar el joc sense interferir l’acció del nen i donar-li seguretat amb la seva mirada i la seva presència.

Quan l’infant perd interès pel material, és necessari renovar-lo.

Objectes interessants per construir la panera dels tresors.

Closques de coco, carbasses seques, esponja natural, magranes, petxines, alfombreta de ràfia, brotxa d’afaitar, culleres de fusta, sonalls, anella de cortina, bol i mà de morter, embut, agulla d’estendre, cullera de mel, estri de batre ous, flamera, trossos de cadenes, clauer amb claus, campaneta, moneder de pell, pilota de roba o cuir, nina de drap, tap de banyera amb cadena, agafador de cassoles, pilota de tennis, ampolleta de perfum, mirall petit, paper de xarol etc.

Quan  els oferim aquesta activitat estem obrint davant dels ulls dels infants  tot un univers que els permet mitjançant accions de descoberta (llepar, mossegar, olorar, escoltar, manipular etc.) preguntar-se…

… què és tot això que ens envolta…?

… una gran aventura per descobrir!!