La Música a 2-3.

A l’escola bressol donem molta importància a la música, ja que creiem en els beneficis que proporciona en el desenvolupament integral en edats primerenques, com son el desenvolupament físic, emocional, social i intel·lectual tal com diu Willems:

“una educación musical, completa, rítmica, melódica y armónica, con una práctica globalizada, puede armonizar los tres planos del ser humano: el físico, el afectivo y el mental”.

És per aquesta raó que tot i treballar per ambients de lliure circulació. Un cop a la setmana organitzem una sessió de música on treballem diferents temàtiques, depenent en quina època de l’any ens trobem, conte o temàtica que treballem, festivitat propera…

Les sessions de música les fem seguint unes pautes:

  1. Donem la benvinguda a la música (sempre la mateixa cançó, així els infants l’associen amb l’inici de la sessió.
  2. Audició/ presentació de la sessió (fase de motivació en la qual, a partir d’una història, una llegenda, un conte, un objecte… una audició … introduíem el tema, augmentant la curiositat dels infants per allò que anem a fer. Un cop feta aquesta introducció (a vegades pot anar lligada a temes que estem treballant ).
  3. Joc per treballar les diferents qualitats del so: So/ silenci, fort/ fluix, ràpid/lent, greu/ agut (Aquest aprenentatge requereix una atenció visual i auditiva constant per part dels nens i nenes: ja que han d’interpretar i seguir les consignes gestuals, i discriminar auditivament les indicacions que els proposem.)
  4. Joc corporal/ de moviment ( plantegem aquesta activitat de moviment per fer més dinàmica la sessió i per desentumir-nos una mica. En aquestes activitats solem treballar aspectes psicomotrius a través de danses o jocs musicals.
  5. Joc discriminació auditiva (per tornar a la calma).
  6. Treballem instruments de música
  7. Activitat de sortida de la sessió (aquesta activitat per acabar la sessió acostuma a ser una activitats per dir adéu o de relax).

Un cop al trimestre fem un parell de sessions especials on treballem un país, a part de treballar alguna dansa o cançó típica, aprofitem per descobrir on es troba, la gent que hi viu, les robes típiques, instruments, fins i tot si tenen un menjar típic ens engresquem a fer una recepta amb els infants.

Les sessions de música acostumen a ser de 30/35 min/ fins a 45 min, depenent també de la predisposició del grup.

El plantejament de les sessions amb els infants és de caràcter lúdic, divertit i positiu. Es segueix una metodologia que utilitza el descobriment de l’Infant a través de l’aprenentatge guiat. L’adult guia als nens i nenes en el seu aprenentatge d’una manera lliure, sense tenir un currículum marcat que s’hagin de complir les propostes que es fan, sempre són obertes a les circumstàncies del moment en què es desenvolupen. Això permet que els infants siguin sempre els protagonistes del seu aprenentatge, marcant el propi ritme de treball. L’exploració, la imitació i el joc, constitueixen les eines per poder establir un equilibri entre les accions i iniciatives autònomes dels infants i la programació.

Volem una metodologia basada en un treball actiu, participatiu i vivencial (fem ús de l’aprenentatge significatiu: per arribar al coneixement, primer el nen viurà l’experiència)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *